17.3 C
Novi Sad
25/05/2024
spot_img

Tesla proizveo 2.000.000. vozilo u Šangaju

Fabrika u Kini je započela s radom krajem 2019., ubrzo postavši najveći proizvodni pogon električnih automobila na svetu.

Tesla slavi proizvodnju svog 2.000.000. elektromobila u Giga Shanghai fabrici, takođe poznatoj kao Gigafactory 3, u kojoj se sklapaju Model 3 i Model Y.

Kao što smo naveli, Giga Shanghai je krenuo s radom krajem 2019., nakon brze izgradnje bez presedana, koja je započela 7. januara 2019. Inicijalno, proizvodnja se odnosila samo na Model 3, ali je krajem 2020. odnosno početkom 2021. u proizvodnju i prodaju ušao Model Y.

Prvih milion vozila ova fabrika je zaokružila u avgustu 2022., u okviru samo 33 meseca. Drugi milion je proizveden za samo 13 meseci!

Primera radi, Teslina kumulativna proizvodnja u svim fabrikama trenutno se vrti oko pet miliona jedinica, što znači da se samo na pogon u Šangaju odnose dve petine, s potencijalom da dostigne više od polovine ove godine.

Tesla Giga Shanghai je najveća svetska fabrika električnih automobila, s godišnjim kapacitetom za koji se smatra da je iznad milion jedinica. Tesla je „oprezno“ procenio kapacitet fabrike na 750.000 primeraka godišnje, ali podaci jasno ukazuju da se radi o značajno većoj količini (preko 935.000 jedinica je prodatno na lokalnom planu ili izvezeno u poslednjih 12 meseci).

Vredno je pomena da je Tesla prvi strani proizvođač kojem je dozvoljeno da poseduje proizvodni pogon koji samostalno poseduje, bez učešća domaćeg entiteta u okviru zajedničkog poduhvata, što je uobičajena praksa u Kini.

Trenutno, u Giga Shangai fabrici se u najvećoj meri proizvodi Model Y (oko dva puta više od Modela 3). Nedavno, započela je proizvodnja revidiranog Modela 3.

Kineska fabrika je inicijalno bila fokusirana na lokalno tržište, ali je docnije postala glavno Teslino izvozno čvorište, podržavajući okolna tržišta, ali i Evropu i nedavno Kanadu.

Do kraja jula, izvoz je probio brojku od 215.000, dok se na lokalnu prodaju odnosilo 325.000 automobila. Moguće je da će izvoz nastviti da raste, dostižući nivo lokalne proizvodnje u budućnosti.

Jedno od glavnih pitanja je da li će se u Giga Shangai takođe proizvoditi novi Teslini automobili, posebno oni priuštivi, kao što je planirano za Meksiko, ili će se kineski pogon držati aktuelnog Model 3/Y tandema.

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave