17.3 C
Novi Sad
25/05/2024
spot_img

Tesla Model S Plaid na “autobanu” (VIDEO)

Probio je barijeru od 320 km/h.

Mada električni automobili imaju dežurne kritičare iza svakog ćoška, ono što im se ne može poreći su superiorne performanse.

Tesla Model S je među najdominantnijim serijskim automobilima na planeti po tom pitanju, s tim što Plaid varijanta isporučuje neverovatnu količinu snage iz tromotorne postavke.

Kako to izgleda na nemačkom „autobanu“ na sekciji bez ograničenja brzine, pogledajte u priloženom videu.

Da podsetimo, Model S Plaid isporučuje 1.020 ks i 1.420 Nm, koje ga do 100 km/h katapultiraju za samo dve sekunde. Dakle, jasno je da se radi o ekstremno brzom automobilu, koji za razliku od većine drugih elektromobila može da postigne maksimalnu brzinu za respekt, i to zahvaljujući novom Track paketu.

Automobil koji se našao na ispitu nema zadnja sedišta, što samo doprinosi boljim performansama. Po podacima putnog računara, do „stotke“ je ubrzao za 2,35 sekundi, dok je četvrt milje kompletirao za 9,33 sekunde, s izlaznom brzinom od 243,25 km/h.

Sprint do 200 km/h je obavljen za 6,41 sekundu, dok je za dostizanje 300 km/h bilo potrebno dodatnih 8,89 sekundi. Maksimalna brzina postignuta u videu iznosila je 328 km/h. Plaid je pola milje prešao za 14,64 sekundi, i to pretičući druge automobile na „autobanu“.

Podaci iz jednog drugog Modela S Plaid ranije ove godine, prikazali su nešto slabije brojke. Naime, dotični automobil je sprint do „stotke“ obavio za 2,56 sekundi, dok su mu za ubrzanje do 200 km/h bile potrebne 6,82 sekunde. Takođe je postigao slabije vreme na četvrt milje – 9,62 sekunde. Mada su brojke i dalje impresivne, možda je dotični Model S jednostavno posedovao lošije pneumatike.

Dakle, kao što smo konstatovali, za razliku od velike većine drugih elektromobila, kod Modela S Plaid maksimalna brzina nije žrtvovana zarad dužeg dometa. Ono što takođe treba imati u vidu je da električna vozila gotovo iz dana u dan postaju efikasniji, priuštiviji i moćniji.

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave