16.2 C
Novi Sad
25/05/2024
spot_img

Stig za Lucid Air Sapphire kaže da je “monstrum” na stazi (VIDEO)

Moćni elektromobil iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za samo dve sekunde.

Lucid Air Sapphire je najsnažnija svetska serijska limuzina s četvoro vrata, budući da isporučuje 1.252 ks.

Pored toga, jednim punjenjem baterija može da prevali 645 kilometara. Ovoga puta je za volan superlimuzine seo glavom i bradom Ben Kolins, poznatiji kao „Stig“, koji je isprobao mogućnosti Lucida na Sonoma Raceway stazi.

Kolins je Air Sapphire nazvao „monstrumom“ monstruozne snage na sva četiri točka. Bez obzira na masu od preko 2.400 kilograma, automobil je „okretan“, kaže Stig.

Video traje tek dva i po minuta, jer je moćni elektromobil suvereno savladao 12 krivina na oko četiri kilometra dugačkoj stazi. Baterijski paket naravno nije lagan, ali Lucidovi inženjeri su poradili na tome da vozne osobine budu na visokom nivou. Kolins je tokom brzog kruga konstatovao da su stvari „izbalansirane“ za volanom.

Što se pogonskog sklopa tiče, on se sastoji od trilinga elektromotora, uz pogon na sve točkove. Jedan od agregata počiva na prednjoj osovini, dok su druga dva zadužena za zadnje točkove. Ova postavka obezbeđuje 1.252 ks i 1.940 Nm. Maksimalno može da pojuri do 330 km/h, uz sprint do stotke za dve sekunde.

Pre par meseci, nešto „slabiji“ Lucid Air Dream Performance trkao se na četvrt milje s Porscheom 911 Turbo S. Oba automobila su postavila identično, izuzetno dobro vreme – 10,3 sekunde.

Brutalne performanse Aira idu uz izvesnu cenu, a ona iznosi 250.000 dolara. Međutim, nije sve u brzini, jer baterija od 118 kWh obezbeđuje do 690 kilometara dometa, što je bolje u odnosu na Tesla Model S Plaid (635 kilometara).

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave