24 C
Novi Sad
22/05/2024
spot_img

Rimac Nevera nadmašila Teslin rekord na Nirburgringu za 20 sekundi (VIDEO)

Za volanom Rimac Nevere je bio Martin Kodrić, a za obaranje rekorda su korišćeni Michelin Cup2R pneumatici.

Hrvatski hiperautomobil je „oduvao“ vreme koje je postavio Tesla Model S Plaid Track Pack na Nirburgringu.

Novi rekord u kategoriji serijskih električnih automobila na legendarnom Nordšlajfeu sada iznosi 7:05,298.

Na kraćoj konfiguraciji staze, koja izosi 20,6 kilometara, Nevera je postigla vreme od 7:00,928. Za volanom je bio hrvatski trkački vozač, Martin Kodrić, a nezavisno merenje vremena, koje je izveo TÜV SÜD, potvrdilo je novi rekord.

Da podsetimo, Tesla Model S Plaid Track Pack, postavio je vreme od 7:25,231, srušivši prethodno najbolje vreme Porsche Taycana Turbo S. Neverin rezultat je čak dvadesetak sekundi bolji od Teslinog, što je fascinantno. U priloženom video klipu, možemo da vidimo kako se Rimčev elektromobil opire zakonima fizike, dok su šumovi izazvani strujanjem vazduha i kotrljanjem pneumatika, glasniji od zujanja elektromotora.

Ipak, postavljanje novog rekorda nije bilo bez izazova. Evo šta je izjavio Kodrić: „Imali smo izazovne vremenske uslove tokom treninga ove nedelje, a odabrali smo dan za napad na rekord, za koji se ispostavilo da je jedan od najtoplijih na stazi ovog leta.“ On je dodao da je Nevera, koja je pre svega udoban „hiper“ GT, „razorno brza“ na trkačkoj stazi.

U vezi s postavljanjem novog rekorda u kategoriji serijskih elektromobila, šef kompanije, Mate Rimac, izjavio je sledeće: „Na mnogo načina, Nevera je ponovo izumela svet hiperautomobila, uvodeći nove tehnologije, nove mogućnosti i nove nivoe na planu performansi. Međutim, najjednostavniji način da demonstriramo njene sposobnosti je da izađemo na stazu i rušimo rekorde. Upravo je to ono što radimo tokom 2023.“

Performanse Nevere na papiru su „sulude“. Motori generišu 1,4 megavata i 2.360 Nm, crpeći energiju iz baterije od 120 kWh. Do „stotke“ ubrzava za ispod dve sekunde, dok četvrt milje zatvara za 8,25 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 412 km/h.

Mada je Neverino postignuće vredno slavlja, podsetimo da je najbrži serijski automobil na Nirburgringu Mercedes-AMG One, koji je postavio vreme od 6:35,183 u novembru 2022. Ono što je interesantno je da je čisto električni Nio EP9 postavio vreme od 6:45,90 2017., što je bilo brže od bilo kojeg serijskog modela svojevremeno, ali treba imati u vidu da ovaj automobil nije legalan za učešće u svakodnevnom saobraćaju.

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave