17.3 C
Novi Sad
25/05/2024
spot_img

Panasonic pretvara fasade zgrada u izvor električne energije

Panasonic Holdings Corporation, razvio je prototip prozora koji generišu električnu energiju, sa solarnim ćelijama od perovskita, koje mogu konvertovati fasade u obnovljiv izvor energije.

Kako stakleni paneli direktno apsorbuju energiju Sunca, u isto vreme štiteći unutrašnjost zgrade od zračenja, oni mogu da generišu elektricitet i automatski napajaju zgradu i njenu prateću infrastrukturu.

Panasonic je započeo svoju dugoročnu implementaciju i demonstraciju fotonaponskog stakla sa perovskitnim solarnim ćelijama, što uključuje tehnička testiranja koja će trajati više od godinu dana. Ovo rešenje će biti instalirano u novoizgrađenu tipsku kuću u Fuđisava održivom pametnom gradu u prefekturi Kanagava u Japanu.

Perovskitne solarne ćelije mogu efikasno apsorbovati svetlost

Panasonic ima za cilj da kreira staklo integrisano s perovskitnim solarnim ćelijama. Dizajn podrazumeva ugrađivanje fotonaponskog sloja na podlogu, kreirajući na taj način staklo sposobno da generiše električnu energiju. Na ovaj način, kada god se u zgradama koriste ovi fotonaponski prozori sa solarnim ćelijama, oni direktno koriste sunčevu energiju preko čitave površine zgrade, ne samo krova.

Perovskit je poznat po svojoj sposobnosti da efikasno apsorbuje sunčevu energiju i redukuje potrebu za visokotopolotnim tretmanom, što znači da može da se proizvede uz korišćenje mnogo manje količine energije, što ga čini jefinijim i održivijim. Panasonic takođe kombinuje svoj originalni „inkjet“ metod premaza s laserskom tehnologijom, da bi ovo staklo učinio fleksibilnim u smislu veličine, transparentnosti i dizajna, kako bi se zadovoljile specifične mere i zahtevi.

Fotonaponsko staklo sa solarnim ćelijama za prozore i zidove

Panasonic priznaje da je globalna potražnja za fotonaponskim materijalom za obnovljivu energiju porasla kako kompanije nastoje da ostvare ugljeničnu neutralnost i dekarbonizaciju. Jedan od problema može biti nedostatak prostora za instaliranje solarnih ćelija, posebno u urbanim sredinama, tako da Panasonic veruje da je njihovo postavljanje na prozore i zidove, kao i postavljanje perovskitnih solarnih ćelija, odgovarajuća alternativa.

Japanska kompanija takođe priznaje da je bilo izazova u pogledu transparentnosti i dizajna prilikom instaliranja konvencionalnih solarnih ćelija na bazi silicijuma na staklene površine. Istraživački tim se nada da integracijom perovskitnih solarnih ćelija u staklo može povećati proizvodnju energije na licu mesta, pretvaranjem fasada zgrada u elektrane, a sve to čineći dizajn prilagodljivim specifičnim zahtevima.

Jukihiro Kaneko, šef Tehnološkog centra primenjenih materijala u Panasonic Holdings Corporation
Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave