16.2 C
Novi Sad
25/05/2024
spot_img

Nova generacija Mercedesovog operativnog sistema će se zasnivati na plaćenim paketima

MB.OS će pristići do sredine ove dekade, predviđen da se nađe u budućim elektromobilima nemačke marke.

Mercedes-Benz razvija novi operativni sistem unutar kuće, koji bi trebalo da pronađe svoje mesto u narednoj generaciji električnih vozila. Predstavljen na događaju održanom u Kaliforniji, MB.OS (Mercedes-Benz Operating System) će isporučiti poboljšanja na planu bezbednosti, automatizovane vožnje i navigacije.

Proizvođač iz Štutgarta radi s nekoliko partnera na novoj garnituri softvera, uključujući imena kao što su NVIDIA, Luminar i Google. Mercedes će se na prvonavedenu kompaniju osloniti na planu softera, podataka i ekspertize u oblasti veštačke inteligencije. Orin čipset u GPU-u ovog proizvođača će se takođe naći u prvoj generaciji Mercedesovih elektromobila baziranih na budućoj MMA arhitekturi (Mercedes Modular Architecture). Trokraka zvezda očekuje da će prvi model na ovoj platformi pristići do sredine dekade.

Što se Luminara i Googlea tiče, prvonavedeni će snabdeti Mercedes LiDAR tehnologijom, dok će potonji sarađivati na kreiranju brendiranog navigacionog iskustva, koji će inkorporirati karakteristike iz Google mapa. U međuvremenu, Mercedes sarađuje s Googleom kako bi kompanijske „Place Details“ podatke uveo u sve automobile koji poseduju najnoviju verziju MBUX info-zabavnog sistema.

Ova integracija se može koristiti za pronalaženje lokalnih poslovnih jedinica, njihovo radno vreme, kao i za pregled fotografija van i unutar objekata. Mercedes planira da MB.OS otvori i za druge partnere, uključujući TikTok, Zoom, pa čak i Rovio koji je kreator kultne igre Angry Birds.

Svi elektromobili bazirani na MMA će biti isporučeni s hardverom neophodnim za automatizovanu vožnju nivoa 2. Mercedes s NVIDIA-om i Luminarom zajednički radi na Drive Pilot sistemu autonomne vožnje nivoa 3. Softver će pristići kasnije ove godine, inicijalno u EQS-u i S klasi za 2024. godinu. Naravno, MB.OS će omogućiti ažuriranja putem „etra“, tako da će i postojeći automobili moći da uživaju u novim funkcijama.

Nemačka kompanija ne krije da će neka ažuriranja dolaziti uz dodatne troškove, ili u vidu jednokratne nadoknade ili pretplatnog paketa. Zapravo, Mercedes je već objavio nekoliko softverskih garnitura koje će ponuditi vlasnicima automobila s MB.OS. Primera radi, MB.Connect će sjediniti navigaciju, zabavu i komunikaciju u jedan paket, dok će MB.Charge kupcima obezbediti prioritetni pristup stanicama za punjenje Mercedes-Benza. Nemački proizvođač kaže da će vozačima dozvoliti da istraže i kupe ažuriranja „onlajn“, kroz Mercedesovu mobilnu aplikaciju, kao i direktno iz automobila.

„Kompanija je uverena da će ovaj strateški pristup razvoju softvera i hardvera biti baza za doživotne prihode, kao i dodatne doprinose“, saopšteno je iz Mercedesa, koji očekuje da će prihodi iz softverskih paketa poput MB.Connecta doprineti „niskoj do srednjoj jednocifrenoj brojci merenoj u milijardama evra“, i to najkasnije do sredine dekade.

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave