17.3 C
Novi Sad
25/05/2024
spot_img

Nissan spreman za primenu bezvazdušnih guma

„Gumi defekt“? Stvar prošlosti.

Nissan je zaštitio patent za novu gumu bez vazduha, što naravno da nije nov koncept.

Zahtev za zaštitu ovog rešenja je podneto Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu. Goodyear je prvi izašao sa svojom tehnologijom bezvazdušnih guma 2022., a godinu dana kasnije, Michelin je predstavio Uptis.

Japanski proizvođač automobila koristi isti koncept. Budući da nije zatvorenog dizajna zbog odsustva bočnog zida, ova guma je sastavljena od različitih krakova raspoređenih na način da adekvatno upijaju neravnine i pružaju željeno prijanjanje.

Prema Nissanu, glavni problem predstavljajju sile opterećenja na „žbice“ najbliže tlu. Brzo rešenje bi bilo da se spoljnij deo gume učini robusnijim, ali u japanskoj kompaniji kažu da bi to dovelo do smanjenja kontaktne površine, nemogućnosti da se upijaju neravnine na putu i poteškoća pri baratanju s bočnim silama prilikom upravljanja.

Nissanovo rešenje se ogleda u više elastičnih krakova, postavljenih radijalno od spoljne obodne strane točka ka unutrašnjoj obodnoj strani gazećeg sloja. Ukratko, posedovaće mnogo elastičnih žbica između točka i gazećeg sloja. Nije zgoreg pomenuti da je Ford već započeo da razvija naplatke za bezvazdušne gume.

Na ovaj način, opterećenje koje deluje na gumu prenosi se na žbice, što znači da spoljašnji gazni sloj trpi manje opterećenja. Prema Nissanu, ove gume se mogu primeniti na vozila na četiri i dva točka, industrijska vozila, bicikle i mnoštvo drugih stvari kojima su potrebne gume.

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave