22.3 C
Novi Sad
22/05/2024
spot_img

“Čudesni materijal” koji solarne ćelije čini mnogo efikasnijim

Ovo revolucionarno otkriće popločava put za masovnu proizvodnju ultraefikasnih perovskitnih solarnih ćelija.

Naučnici su ostvarili veoma važan proboj u okviru istraživanja na planu solarnih panela, koristeći takozvani „čudesni materijal“, koji bi trebalo da obezbedi bolju efikasnost.

Dve odvojene studije objavljene u četvrtak, demonstriraju na koji način bi perovskit mogao da poboljša efikasnost energetske konverzije fotonaponskih solarnih ćelija iznad 30 odsto, što je praktično probijanje limita od 29 odsto tradicionalnih silicijumskih solarnih ćelija.

„Prevazilaženje ove barijere nam pruža uverenost da visokoperformantne solarne ćelije s nižim troškovima mogu da budu lansirane na tržište“, napisali su istraživači Stefan de Volf i Erkan Ajdin u članku koji je objavio Science, koji nisu bili uključeni u istraživanje.

Perovskit se u poslednjih 15 godina nametnuo kao materijal soposoban da transformiše čitav niz industrijskih grana, od obnovljive energije do ultrabrzih komunikacionih sistema.

Profesor nauke o materijalima, Zev Vali Vardeni s Univerziteta u Juti, opisao je perovskit 2017. godine kao „neverovatan, čudesan materijal“, nakon što je uspeo da radikalno poboljša efikasnost sunčeve svetlosti i energije u solarnim ćelijama.

Karakteristike perovskita omogućavaju ovom materijalu da prikuplja energiju iz većeg raspona svetlosnog spektra, a donedavno je bio vezan isključivo za laboratorijske uslove zbog iskazane nestabilnosti.

Stavljanjem sloja perovskita na silicijumski unutar tandemskog uređaja, istraživačima je pošlo za rukom da značajno povećaju efikasnost tehnologije komercijalnih solarnih ćelija, u isto vreme zadržavajući standardnu industrijsku konfiguraciju.

„Tandemske solarne ćelije predstavljaju najdirektniju rutu ka smanjenju nivelisane cene električne energije, daleko nadmašujući performanse solarnih panela s jednim spojem“, napisali su de Volf i Ajdin.

Timovi iz Kine i Japana, koji stoje iza najnovijeg otkrića, tvrde da će dotični dizajn utabati put ka masovnoj proizvodnji ultraefikasnih solarnih panela.

Aktuelni rekord na planu efikasnosti nove generacije solarnih ćelija iznosi 33,7 odsto, što su postigli inženjeri s KAUST Solarnog centra u Saudijskoj Arabiji, ranije u toku ove godine.

Prošlog meseca, jedan kineski „startap“ je objavio da planira da započne proizvodnju tandemskih solarnih ćelija, uz korišćenje obilja perovskita koji kreše troškove na „samo jednu dvadesetinu tradicionalnih solarnih ćelija“, bar tako kaže profesor Tan Hajren in Univerziteta u Nanđingu.

Naučnici koji stoje iza najnovijeg istraživanja, smatraju da bi njihov pristup mogao da dovede do postizanja stope efikasnosti „značajno iznad 35 odsto“, mada je neophodan dodatni rad da bi se postiglo da tandemske ćelije budu izdržljivije u realnim uslovima, kao i da se povećaju do dimenzija tradicionalnih solarnih panela.

Bez dileme, ključni faktor leži u godišnjoj stopi degradacije pod aktuelnim vremenskim uslovima, što za perovskit-silicijumske jedinice ostaje nepoznanica. Da bi dotične ćelije bile ekonomski izvodljive, degradacija mora biti u paraleli s konvencionalnom tehnologijom, što iznosi manje od jedan odsto godišnje.

Naslovna fotografija: Wikipedia

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave