16.1 C
Novi Sad
24/05/2024
spot_img

BMW radi na humanoidnom robotu (VIDEO)

Interesovanje za humanoidne robote nastavlja da raste.

Figure AI sa sedištem u Sanivejlu (Kalifornija), potpisao je ugovor s BMW Manufacturingom u vezi s testiranjem 01 robota u fabrici u Spartanburgu.

Ovo je impresivna prekretnica za Figure, koji je osnovan 2022., nakon čega je tiho stupio na scenu početkom 2023.

BMW Manufacturing zapošljava 11.000 ljudi u kampusu koji počiva na preko 700.000 kvadratnih metara. U fabrici u Spartanburgu sklapaju se BMW X3, X4, X5, X6, X7 i XM, kao i njihove kupe varijante. BMW je saopštio da je njegova fabrika u Južnoj Karolini najveći izvoznik automobila u SAD, a iz nje je u poslednjih 30 i više godina izašlo više od 6,3 miliona vozila.

Figure je ovo nazvao ugovorom zasnovanim na „prekretnicama“. U prvoj fazi, kompanija je identifikovala početne zadatke, koje bi njen robot mogao da obavi. Bret Adkok, osnivač i generalni direktor ove firme, rekao je da početni zadaci uključuju premeštanje kanti, kutija i drugih „različitih predmeta u okviru logistike“ unutar karosterističke radionice.

Iako Adkok nije želeo da obelodani broj humanoidnih robota koji će biti u upotrebi, portparol BMW-a je izjavio da će u u prvim fazama „imati jednog robota za tehničku procenu“. Ako sve prođe kako treba, zadaci i njihov broj u BMW-ovoj fabrici će se verovatno povećati.

Adkok je rekao da Figure cilja na kraj 2024., kako bi započeo komercijalno obavljanje početnih zadataka. Međutim, u BMW-u su izjavili da još uvek eksperimentišu kada je reč o načinu korišćenja ovih robota u ograničenom broju oblasti.

„Humanoidni robot može da manipuliše objektima različite složenosti, a neki objekti mogu zahtevati da se koriste dve ’ruke’ u odnosu na hvatač“, primetili su Bavarci. „Ovaj android ima potencijal da se bavi našim trenutnim temama na planu ergonomije u odnosu na tradicionalne robote, jer nudi širi spektar mobilnosti i ambidekstrije.“

Adkok je dodao da očekuje da će androidi postepeno evoluirati od skladišnih funkcija do zadataka u krugu bliže ljudima.

Humanoidni roboti izlaze u svet

Ugovor s BMW-om označava prvi komercijalni ugovor bilo koje vrste za Figure, koliko god to zvučalo neverovatno. Za manje od dve godine, kompanija je angažovala tim koji uključuje poznatog stručnjaka za androide, Džerija Prata, koji je preuzeo ulogu glavnog tehnološkog direktora, prikupivši 79 miliona dolara i razvivši robot koji karakteriše veština manipulisanja različitim predmetima, usput sklopivši posao s bavarskim gigantom.

Figure AI je javno pokazao svoje dvonožno hodanje po prvi put u oktobru 2023. Adkok je rekao da kompanija ima kupce na čekanju, dodavši da ipak ne može obelodaniti eventualne partnere sem BMW-a.

Istorijski gledano, humanoidni roboti su bili rezervisani za univerzitetske i korporativne istraživačke laboratorije, gde su proučavane mogućnosti na planu kretanja i kontrole. Sada postoje mnoge kompanije koje razvijaju takve robote za komercijalne kupce. Agility Robotics, Apptronic, Fourier Intelligence, Sanctuary, Tesla i Unitree, samo su neki od njih. I Kina želi da se uključi u igru, rekavši da će započeti masovnu proizvodnju androida do 2025.

Agility Robotics je najdalje odmakao, mada bi se taj jaz mogao smanjiti. Krajem 2023., ova firma je najavila pilot programe s Amazonom, koji je jedan od njenih investitora, baš kao i GXO Logistics.

Amazon i GXO testiraju sposobnost androida Agility Digit da premesti torbe s tačke A na tačku B. GXO-ovo testiranje je uključivalo postavljanje torbe pune proizvoda na Chuck autonomni mobilni robot (AMR) 6 River Systemsa.

„Verujem da ćemo do kraja godine imati android koji može da radi kao čovek na svakodnevnom planu“, rekao je Adkok. „Šetaće unaokolo, preuzimati predmete i komunicirati sa sistemom upravljanja skladištem. Moramo da izgradimo pouzdan hardver, koji je iz generacije u generaciju sve bolji. Moramo da postignemo metriku učinka po satu i tokom određenog broja dana. Takođe moramo da izbacimo androide na tržište i radimo koristan posao.

Istorijski gledano, humanoidni roboti su uvek udarali u taj nevidljivi zid. Gde je on sada? Ne znam, spremni smo, puni energije, imamo klijente i sisteme veštačke inteligencije koji se obučavaju svaki dan.“

BMW prihvata robotiku

BMW-u nije strana robotika. Bavarska kompanija je osvojila nagradu za inovacije u robotici RBR50 2021., za pokretanje podružnice IDEALworks u Minhenu, što je skraćenica za „Inženjering vođen industrijom za autonomnu logistiku“.

IDEALworks je formirao BMW-ov tim za inovacije u logistici, koji je tokom prethodnih pet godina razvio Smart Transport Robot STR s Franuhofer institutom i drugim tehnološkim partnerima kao što je NVIDIA. STR je AMR optimizovan za intralogistički rad u BMW-ovim fabrikama automobila.

Nekoliko BMW-ovih proizvodnih pogona koristilo je STR-ove, sada preimenovane u iv.hub, pre osnivanja IDEALworksa, ali je 2020. iv.hub postao komercijalno dostupan kompanijama mimo BMW-a.

Fabrika u Spartanburgu koristila je robote za razne proizvodne zadatke. Na svojoj veb stranici, BMW Manufacturing je saopštio da se u njegovoj karoserističkoj radionici nalazi „više od 2.000 visokotehnoloških preciznih robota“. Tu se koriste brojne Titan industrijske robotske ruke proizvođača KUKA, koje mogu da podnesu opterećenje od jedne tone. Titani preuzimaju celo podvozje BMW-a i postavljaju ga u fiksator, tako da se brezoni mogu zavariti. Nakon što je ovaj proces završen, Titan pomera podvozje od stanice do stanice dok svi brezoni ne budu na mestu.

BMW Manufacturing takođe koriste ABB robote radi zapušavanja otvora. Po BMW-u, „kada vozilo prođe kroz lakirnicu, postoje desetine rupa na donjem delu karoserije, koje omogućavaju da višak boje istekne tokom e-premaza/fosfatne kupke. Pre nego što se prođe kroz proces montaže, rupe se zatvaraju, a veći deo procesa obavljaju ABB roboti.“

„Kada vozilo uđe u ćeliju, robot snima prikaz svake rupe koju je programiran za zatvori“, objašnjava BMW. „Robot proverava zaobljenost otvora i uverava se da čep ulazi u ispravnu rupu. Zatim stavlja čep i snima još jednu sliku da bi se uverio da je ispravno instaliran. Roboti instarilraju između 80 i 95 odsto od 75 rupa na svakom vozilu.“

Takođe se tvrdi da je fabrika u Spartanburgu prvi automobilski proizvodni pogon u svetu koji koristi egzoskelet za rad iznad glave. Egzoskelet, koji se postavlja na svakog radnika, prenosi opterećenje s ruku na jezgro tela, ravnomerno ga raspoređujući.

Još 2013., BMW je detaljno opisao kako su četiri četiri kolaborativna robota iz kompanije Universal Robots pomogla u postavljanju zvučne i izolacije od vlage unutar vrata BMW-a X3.

„BMW uvek istražuje najnoviju tehnologiju kako bi naše procese učinio efikasnijim“, rekao je portparol kompanije. „Firme koje ulažu u inovacije poput ove su održivije, postaju produktivnije i imaju konkurentsku prednost.

Inovacija, digitalizacija i održivost, ključni su faktori uspeha kada je o našoj budućnosti reč“, kaže BMW. „S automobilskom industrijom koja se konstantno menja, znamo da će sve biti još složenije. Potrebni su nam pravi alati za budućnost, a ovo je samo jedan od njih u našoj garnituri.“

Pavle Barta
Novinar s dugogodišnjim stažom u medijima koji se bave automobilskom industrijom, transportom na kopnu, vodi i vazduhu, auto-moto sportom i brojnim drugim pridruženim temama. Karijeru je započeo inicijalno u etabliranom štampanom izdanju ujedno postavši prvi urednik jedne automobilske internet stranice u Srbiji, da bi svoj profesionalni portfolio proširio na ulogu TV prezentera od 2013. godine.

Pogledajte još

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

PRATITE NAS

173FanovaLajkuj
1PratilacaZaprati

Poslednje objave